fbpx

Eigen risico & zorgpremie 2018

Eigen risico en premie zorgverzekering stijgt in 2018

In 2018 wordt de zorgverzekering duurder. Bronnen in Den Haag melden dat zowel het verplicht eigen risico als de premie voor de basisverzekering stijgt. Het eigen risico gaat van 385 naar 400 euro en de zorgpremie gaat met 6 euro per maand omhoog. Het goede nieuws is dat ook de zorgtoeslag wordt verhoogd. Op Prinsjesdag (19 september) wordt het eigen risico en de nominale zorgpremie voor 2018 definitief bekendgemaakt.

Premie stijgt vanwege toenemende zorgkosten

De zorgkosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen en dat zal de komende jaren wel zo blijven. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing en doordat de medische zorg beter, maar ook duurder wordt.

De zorgtoeslag is gekoppeld aan de gemiddelde zorgpremie. Wanneer de zorgpremie stijgt, stijgt de zorgtoeslag mee. De zorgtoeslag voor 2018 wordt aan het eind van het jaar berekend, wanneer alle zorgpremies bekend zijn.

Definitieve zorgpremie uiterlijk 12 november bekend

Zorgverzekeraars mogen zelf de premie van de zorgverzekering vaststellen. Als basis hiervoor gebruiken ze de nominale premie die de minister berekent. De nominale premie is het bedrag dat de zorgverzekering minimaal moet kosten, volgens het kabinet, om kostendekkend te zijn. Alle premies moeten uiterlijk op 12 november 2017 bekend zijn. Dat is een week eerder dan de afgelopen jaren het geval was. De periode waarin je kunt overstappen is daarmee dus een week verlengd.

*bron: Independer.nl

Share: